петак, 4. август 2017.

Čokoholičarka i drugarice (Klub ljubitelja čokolade) Kerol Metjuz



Nikada mi neće biti jasno kako neko ne voli čokoladu!?

Ali znam ekipicu koja je obožava :)

Radnju knjige prati Lusi i njene tri drugarice Šantal, Otum i Nađa.
Svaka u svojim problemima i obavezama, ali uvek spremne da se nađu u svom raju zvanom KLUB LJUBITELJA ČOKOLADE. Dogovor je jednostavan. Ako bilo koja od njih pošalje poruku sa tekstom HITNO POTREBNA ČOKOLADA, sve članice, ma šta radile u tom trenutku, sve ostavljaju i trče u njihov klub. Ona koja je sazvala sastanak verovatno ima nešto važno da im ispriča.

LUSI:

Prejedanje čokoladom i njene obline trudi se da sredi jogom, mada joj to nešto i ne polazi za rukom :) Ona jednostavno obožava čokoladu u svim njenim oblicima. Pet godina se zabavlja sa dečkom Markusom. Na početku same knjige ekipa se našla upravo zbog Lusi i njenog problema, a kako su započeli razgovor ako ne sa toplom čokoladom :)...

OTUM: 

Divna žena puna života. Igrom slučaja sa Lusi se upoznala baš u čokoladnom raju. Uživa da jede tamnu čokoladu. Otum radi u rehabilitacionom centru gde kroz tehnike crtanja na staklu pomaže zavisnicima da se izbore sa njihovim problemima. Pored posla gde svaki dan gleda mlade kako upropašćuju svoj život, u stan joj se useljava brat koji je takođe imao problema sa drogom i koji se sad krije od ljudi kojima duguje novac...

ŠANTAL: 

Najstarija u ekipi, poreklom iz Kalifornije. Udata za bogatog muža Teda koji je finansijski genije u gradu. Uprkos svom dobrom vaspitanju i visokom staležu Šantal bez razlike od drugih, spada u uživaoce čokolade koji odbijaju da priznaju da su zavisni od nje.Iako najstarija Šantal je najlepša, najglamuroznija, vitka i visoka uvek besprekorno doterana, talentovana i duhovita. Spada u VIP osobe, frizira je jedan od najboljih frizera u Londonu, u posebnoj prostoriji gde je služe šampanjcem. Posećuje butike najpoznatijih dizajnera. Da, ona ima sve što jedna žena može da poželi ali...

NADJA:

Jedina u klubu koja je majka, ima trogodišnjeg sina Luisa. Glavni razlog njenih suza je jedna noć za drugom bez sna. Što se čokolade tiče nije izbirljiva ali veliki greh koji pravi je taj što ne uživa u njoj na adekvatan način. Kao i Lusi muku muči sa kilažom što opravdava time kako se ugojila posle rođenja sina i nikako ne može da vrati staru figuru. Dok Šantal brine gde će potrošiti svoje pare, Nađa ima drugih problema...

MIŠLJENJE O KNJIZI: 

Dugo me nije neka lagana knjiga oduševila kao ova. Pročitala sam je prošle godine na moru i toliko mi se dopala da sam i dan danas oduševljena istom. Opuštajuća, zanimljiva, uzbudljiva , čitko napisana baš za odmor na plaži uz neki koktel :) Videla sam da imaju i drugi deo Čokoholičarke na dijeti i svakako ću je kupiti i uživati u njoj i ovog leta. Ako volite lagane i zanimljive knjige poput ove toplo vam preporučujem, jer nećete pogrešiti i verujem da će vam ugođaj na plaži biti još lepši uz ovakvu knjigu.

A sad nešto ukratko o čokoladi :) 

Glavni sastojak čokolade je kakao. Potiče iz tropskih nizija Južne Amerike, a gaji se poslednja tri milenijuma u Centralnoj Americi i Meksiku. Prvi zapis o njegovoj upotrebi potiče iz oko 1.100 p.n.e.
Arheolozi su u novembru 2007. našli dokaze o gajenju kakaoa u mestu Puerto Eskondido u Hondurasu, koji potiču iz perioda  1-100-1-400. godine p.n.e.
Civilizacije poput Maje i Asteka spremale su čokoladna pića pod imenom xocolatl, što znači "gorka voda" kojem su dodavali arome vanile i čili papričica.
Kakao i čokolada su smatrani za skupe i luksuzne proizvode u Srednjoj Americi u doba pre dolaska Evropljana.

Stara Meksička legenda: 

Čokolada je bila piće bogova u raju, a seme drveta kakaoa su bogovi dali ljudima kao blagoslov.
Asteci su u znak zahvalnosti prema njihovom činu svake godine prinosili ljudsku žrtvu, a poslednji obrok žrtvovanog bio je kakao.

1660. Marija Antoaneta, austrijska princeza, ćerka Filipa IV, udala se za Luja XVI i sa sobom dovela na francuski dvor posebnog slugu za spremanje čokolade.

1778. u Austriji  je nastala " Zaher torta" prvi kolač od čokolade koji se i danas koristi.

1657. u Londonu je otvorena prva prodavnica čokolade.

1692. Luj XIV je uveo porez na kakao zrno.

1830. u Švajcarskoj čokolada je po prvi put pomešana sa lešnikom.

1831. u Engleskoj, fabrika "Kadberi" je počela sa proizvodnjom čokolade.

1875. Švajcarac Danijel Peter (partner Nestlea) stvorio je mlečnu čokoladu.

Ima još puno stvari koje su interesantne za čokoladu, ali to prepuštam vama  (čokoljubcima) da istražite :)

Nadam se da vam se post dopao :) Pišite i vi meni neke letnje preporuke za čitanje!

Do sledećeg čitanja <3



4 коментара:

  1. Divan post, videla sam vec negde ovu knjigu, ali mi se nije toliko dopala.
    Zapratila sam te, pa ako želiš uzvrati.
    Dreaming of fashion and beauty

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti! Pa da stvar ukusa i ko šta voli, ali svakako za neko opuštanje može da prodje. Pratim te ja
      već ;)

      Избриши
  2. Bas si me zainteresovala <3 fotografija ti je fenomenalna i pojela bih je odmah :D :*

    ОдговориИзбриши